TU Delft Water Mining

WATER MINING is a 19 million euro project supported by the European Commission aimed at demonstrating innovative water resource solutions. As part of the project, demonstrations in Cyprus, Spain, Portugal, Italy and The Netherlands will be built to show novel efficient ways to reclaim nutrients, minerals, energy and water from industrial and urban wastewater and seawater. The  public-private consortium consists of 38 public and private partners and 4 linked third parties in 12 countries. It will be led by Delft University of Technology (TU Delft). 

Explore agenda

9:00
15 min

Connecting online

09:15
15 min

Opening and welcome

Explanation on-line event
Patricia Osseweijer Professor Biotechnology & Society and Coordinator TU Delft
Dimitris Xevgenos Senior Scientific Coordinator and Executive Project Coordinator TU Delft
Mark van Loosdrecht Professor Environmental Biotechnology & Scientific Manager TU Delft
9:30
10 min

General Project Overview and Approach

Dimitris Xevgenos Senior Scientific Coordinator and Executive Project Coordinator TU Delft
09:40
10 min

Break with Partner highlights

09:50
15 min

Resource recovery from wastewater

Mark van Loosdrecht Professor Environmental Biotechnology & Scientific Manager TU Delft
10:05
10 min

Break with Partner highlights

10:15
15 min

Horizon2020 Expectations

Dr. Violeta Kuzmickaite EASME
10:30
15 min

Break with Partner highlights

10:45
10 min

Project general structure and timeline

Dimitris Xevgenos Senior Scientific Coordinator and Executive Project Coordinator TU Delft
10:55
10 min

Break with Partner highlights

11:05
20 min

Work Packages (Part 1)

- WP2 “Co-creation through social engagement for societal
embedding”
- Stakeholder engagement tools and methodologies
(Communities of Practice, Living Labs & Value-sensitive
design)
Patricia Osseweijer Professor Biotechnology & Society and Coordinator TU Delft
11:25
35 min

Case studies

- Case Study presentations Sea Mining

- Case study presentations Urban Mining
Dimitris Xevgenos Senior Scientific Coordinator and Executive Project Coordinator TU Delft
12:00
60 min

Break with Partner highlights

13:00
30 min

Work Packages (Part 2)

- WP3 “Demonstration of renewable desalination and sustainable brine management”

- WP4 “Demonstration of extraction/valorisation of Kaumera Nereda Gum”
Dimitris Xevgenos Senior Scientific Coordinator and Executive Project Coordinator TU Delft
13:30
15 min

Break with partner highlights

13:45
40 min

Break out session 1: two rooms

- Room 1: WP 3 and case studies 1 and 2 plus WP 2,7,8,9,10,11

- Room 2: WP 4 and case studies 3 and 4 plus WP 2,7,8,9,10,11
14:25
20 min

Teams feedback

14:45
5 min

Case Study presentations Urban Mining: Case Study 5

Dimitris Xevgenos Senior Scientific Coordinator and Executive Project Coordinator TU Delft
14:50
30 min

Work Packages (Part 3)

- WP5 “Demonstration for phosphorus, water, salt and energy recovery from urban wastewater”

- WP7 “Development of ICT tools supporting process monitoring, control & optimization (DATA-MINING), immersive stakeholder engagement (AR-applications) & market creation”
15:20
10 min

Break with Partner highlights

15:30
40 min

Break out session 2: two rooms

Room 1: WP 5 and case study 5 plus WP 2,7,8,9,10,11

Room 2: WP 7 plus WP 2,7,8,9,10,11
16:10
20 min

Teams feedback

16:30

Closure Day 1

9:00
15 min

Arrival / Connection online to the platform

Start with Partner Highlights
09:15
15 min

Reflection on Day 1 & introduction to Day 2

introduction program Day 2
Patricia Osseweijer Professor Biotechnology & Society and Coordinator TU Delft
9:30
15 min

Keynote presentation

Paul O Gallaghan CEO BlueTech Research
09:45
10 min

Break with Partner highlights

09:55
5 min

Case study Industrial Mining: presentation Case Study 6

10:00
30 min

Work Packages (Part 4)

- WP6 “Demonstration for closed-loop water recovery in the industrial sector”

- WP8 “Circularity and Sustainability evaluation of demo activities (WP3, WP4, WP5 and WP6)”
Mark van Loosdrecht Professor Environmental Biotechnology & Scientific Manager TU Delft
10:30
10 min

Break with Partner highlights

10:40
30 min

Work Packages (Part 5)

- WP9 “Market exploitation and Circular Economy Business Modelling”

- WP10 “Advanced policy formulation, policy packaging & roadmap”
Patricia Osseweijer Professor Biotechnology & Society and Coordinator TU Delft
11:10
35 min

Interview Peter van Wingerden Floating Farm and Floating Farm Living Lab impression

11:45
15 min

WP11 “Dissemination & Communication activities”

Patricia Osseweijer Professor Biotechnology & Society and Coordinator TU Delft
12:00
60 min

Break with Partner highlights

13:00
30 min

WP1 “Project Management” – focus also on scientific coordination, administrative issues & ethics

Patricia Osseweijer Professor Biotechnology & Society and Coordinator TU Delft
Dimitris Xevgenos Senior Scientific Coordinator and Executive Project Coordinator TU Delft
13:30
15 min

Break with Partner highlights

13:40
10 min

Innovation and Data Management

Dimitris Xevgenos Senior Scientific Coordinator and Executive Project Coordinator TU Delft
13:55
20 min

Life discussion:

- Summing up
- Agreements
- Actions!
- Statements and polls
14:15

Closure of WATER-MINING KoM

Presenting the new logo
Patricia Osseweijer Professor Biotechnology & Society and Coordinator TU Delft

Connect with speakers

Patricia Osseweijer
Patricia Osseweijer Professor Biotechnology & Society and Coordinator TU Delft
Get in touch
Dimitris Xevgenos
Dimitris Xevgenos Senior Scientific Coordinator and Executive Project Coordinator TU Delft
Get in touch
Mark van Loosdrecht
Mark van Loosdrecht Professor Environmental Biotechnology & Scientific Manager TU Delft
Get in touch